Aquirius

Blogs

Ringstaartmaki en Origami

/ Door / home / 1 Comment

Ringstaartmaki en origami, de kans is groot dat je van beide ooit weleens hebt gehoord. Maar wat is de relatie met processen optimaliseren?

  • De ringstaartmaki kennen wij van zijn ongekende alertheid. Hij is observerend, oplettend, nieuwsgierig en geïnteresseerd. Kijkt naar alles wat er in zijn omgeving staat te gebeuren, beschouwt hoe alles continu verandert en… anticipeert daarop!
  • Origami kennen we van de kunstzinnige vouwwerkjes van papier. De meest creatieve, nieuwe en soms ondenkbare vormen komen tot stand door denkwerk, analyse en… doen!

Door samenvoeging van het bovenstaande ontstaat Makigami. Dit is de Japanse uitdrukking voor ‘papier dat laat zien’. Ook al passen veel organisaties de principes van Lean toe, Makigami wordt nog weinig gebruikt. Toch is het een van de krachtigste instrumenten om tot betere processen en voortdurende procesverbetering te komen.

Makigami combineert namelijk een systematische aanpak met daarbinnen alle ruimte voor creativiteit. Het biedt ruimte om te denken en te analyseren, maar dwingt ook af om te dóen.

In dienstverlenende organisaties zijn processen vaak minder grijpbaar. Met Makigami wordt in één oogopslag duidelijk hoe een proces loopt en waar knelpunten zitten. Ook de documentenstroom en het gebruik van ICT-systemen wordt in beeld gebracht. Dat maakt Makigami tot een breed, maar heel praktisch instrument om procesverbeteringen in administratieve (dienstverlenende) organisaties door te voeren.

Meer weten? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

One comment on “Ringstaartmaki en Origami

  1. Madeleine Kardolus

    Ik heb in mijn werk al heel wat Makigami’s gemaakt, met heel veel plezier. Wat ontzettend leuk om jullie metafoor te zien van de Maki en de origami, dat is voor mij weer een nieuwe blik en geeft me direct weer nieuwe verdieping in de “liefde” die ik al had voor dit instrument. Bedankt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.